Blog

Zelfliefde: de gecompliceerde relatie met mijn lichaam

Ik ga mezelf kwetsbaar opstellen en heel persoonlijk worden. Ik heb een gecompliceerde relatie met mijn lichaam. En dit raakt verschillende lagen. Ik zou er een heel boek over kunnen schrijven (en misschien doe ik dat ooit nog weleens), maar ik zal het proberen om het beknopt samen te vatten. Het is in te delen in de subcategorieën uiterlijk, sexualiteit, emoties, vrouwelijkheid en gezondheid. 

Uiterlijk
Vanaf een jonge leeftijd ben ik al bezig met het veranderen van mijn lichaam zodat het aantrekkelijk is voor de buitenwereld. Ik herinner mijn tienerjaren als altijd bezig zijn met letten op mijn gewicht, altijd bezig zijn met lijnen. Verstoppen van de delen van mijn lichaam die niet voldoen aan de normen van de maatschappij. Altijd maar extern gericht en uit schaamte. Het maakt(e) me ontzettend onzeker. Nu ik de veertig ga aantikken, besef ik dat ik naar alle waarschijnlijkheid al de helft van mijn leven bezig ben met de meningen van anderen over mijn lichaam. Ik heb besloten om het de komende veertig jaar anders aan te gaan pakken. Mijn lichaam is mijn tempel en ik wil me goed voelen in mijn lijf. Ik hou van mijn lijf zoals ze is en ik verander haar alleen wanneer dat goed of noodzakelijk voelt voor mijzelf. Ik ga ook niets meer verstoppen, want mijn tempel is het waard om gezien te worden. En wie er een probleem mee heeft kijkt maar lekker de andere kant op! 

Sexualiteit 
Ik ben een sexueel wezen. We zijn allemaal sexuele wezens. Waarom wij als mensheid hebben besloten dat dit een taboe is begrijp ik nog steeds niet. Naar mijn mening creëert het onnodige moeilijkheden. Alles wat niet mag of geheimzinnig is heeft namelijk een aantrekkingskracht. Daarom is de sex-industrie ook booming business. Ik ben heel erg onzeker geweest over mijn sexuele expressie. Het is iets dat ik ergens ver weg stopte en wat niet gezien mocht worden. Maar wat er is kun je niet tegenhouden. Het wil eruit en zoekt een weg. En die weg is niet altijd het pad van het licht, weet ik uit ervaring. Daarom verwelkom ik tegenwoordig mijn sexuele expressie, zodat ik haar kan ontmoeten vanuit het licht en niet meer vanuit de donkere schaduw. Zij is onderdeel van mij en mag ook volledig aanwezig zijn in deze wereld. 

Emoties 
Ik heb geleerd om te analyseren en keuzes te maken met mijn “verstand” ofwel mijn hoofd. Dit resulteerde voor mij vaak in het uitdenken van allerlei scenario’s en heel erg in de toekomst te leven. Altijd bezig zijn met de volgende stap en de daarbij komende zorgen, waardoor ik eigenlijk continue in een (lichte) vorm van angst leefde. Hierdoor vind ik het ook moeilijk om emoties te voelen in mijn lijf. Terwijl mijn emoties heel veel vertellen over wat ik nodig heb in het huidige moment. Het huidige moment is eigenlijk het enige moment. De rest kun je niet beïnvloeden, want het is al gebeurt of het komt nog en is niet te voorspellen. Ik werk er hard aan om uit mijn hoofd te komen en meer te voelen in mijn lichaam. Een inspirerende zin die ik laatst hoorde op een retraite: “een moment komt nooit meer in die exacte samenstelling of vorm, dus geniet van ieder moment.”  

Vrouwelijkheid
Voor een groot deel valt vrouwelijkheid voor mij samen met het baren van kinderen. Helaas is dit niet voor mij weggelegd. Ik heb polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), waardoor ik geen of minder vaak een eisprong heb en ook niet elke maand ongesteld wordt. Mijn eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. Er is dus een verstoring in mijn hormoonbalans. In mijn vorige relatie zijn wij een medisch traject ingegaan om zwanger te worden. Dit is gelukt, maar resulteerde in een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waarbij een eileider verwijderd moest worden. In mijn huidige relatie werd ik wonderbaarlijk genoeg natuurlijk zwanger, maar kreeg ik wederom een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waarbij de andere eileider is verwijderd. Dit betekent dat er geen natuurlijke weg meer is om zwanger te worden. In 2019 hebben mijn huidige partner en ik een IVF-traject overwogen. Bij de eerste test die ik moest doen om te beoordelen of een IVF poging succesvol zou zijn was de uitslag negatief. Dat was voor ons voldoende om te besluiten het traject niet voort te zetten. Onze kinderwens is niet groot genoeg om mijn lichaam en emotionele staat van zijn door zo’n slepend proces te trekken. Toch heeft dit alles wel invloed (gehad) op mijn vrouwelijkheid. De connectie die sommige vrouwen hebben met hun lichaam en hun baarmoeder die voel ik niet. Ik kan zelfs zeggen dat ik enigszins teleurgesteld ben in mijn lichaam en mijn vrouwelijkheid. En ik weet zeker dat meer vrouwen dit ervaren, maar hier wordt helaas nooit over gesproken. Inmiddels heb ik vrede met de beslissing en het feit dat ik geen moeder zal worden. En probeer ik op andere manieren uiting te geven aan mijn vrouwelijkheid. Ik vind vrouwen cirkels heel erg inspirerend, met name omdat dit een veilige plek is om trauma’s te delen en te verwerken. 

Gezondheid
Mijn gezondheid is steeds belangrijker aan het worden. Hoe ouder ik word, des te meer ik ermee bezig ben. In mijn familie komen hartkwalen voor en andere erfelijke aandoeningen. Ik ben me hier steeds meer bewust van en probeer ook beter te letten op wat ik tot me neem. Ik probeer regelmatig te sporten o.a. yoga en rolschaatsen, minder alcohol/suikers/vlees/vis te eten en drinken en recentelijk heb ik een moestuin aangelegd. Ik hoop meer uit eigen oogst te gaan eten. Ik geloof dat de manier waarop wij leven, produceren en de aarde uitputten ook invloed heeft op onze gezondheid. En ik doe nog steeds veel te weinig om dit te verbeteren. Het is oprecht mijn plan om hier meer werk van te gaan maken omdat ik geloof dat het ons allemaal ten goede komt. Uit liefde voor jezelf kun je ook liefde delen met anderen.

Ondanks de gelaagdheid van de relatie met mijn lichaam kan ik toch vanuit liefde naar haar kijken. Misschien vraag je je nu af hoe ik tot deze inzichten en zelfliefde ben gekomen? En wil je weten hoe je zelf een transformatie kunt maken om meer van jouw lichaam te houden? Dan heb ik misschien een teleurstellend maar eerlijk antwoord voor je. Er is geen “quick fix.” Dit is het resultaat van meer dan 10 jaar werken aan mijzelf. Continue bezig zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling en groeiproces. Het mooie is dat je jouw lichaam steeds beter gaat begrijpen en waarderen. Ik heb een gecompliceerde relatie met mijn lichaam, maar toch houd ik van haar.   

Ik ben benieuwd. Wat is jouw relatie met je lichaam? Laat een comment of emoji achter.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *