Blog

Monnikenwerk is helemaal zo gek nog niet!

We hebben allemaal weleens gehoord van de uitdrukking “Monnikenwerk.” Deze uitdrukking betekent zoveel als; werk dat veel tijd en moeite kost, maar eigenlijk niets oplevert. Het heeft dus een negatieve associatie. Terwijl we veel van onze kennis over het verleden onder andere te danken hebben aan het werk van de monniken. Dankzij hen is er veel bewaard gebleven van onze geschiedenis.

Een monnik of non legt zich volledig toe op zijn/haar religie of leer. Dit doet hij/zij aan de hand van een vaste dagindeling waarbij gebed of meditatie en stilte centrale elementen zijn. Het werk dat een monnik/non over het algemeen (sommigen leggen zich ook toe op onderwijs of zorg etc) verricht vergt veel geduld, weinig denkwerk en kan in stilte plaatsvinden. Voorbeelden zijn: boeken overschrijven, potten bakken, bier brouwen, wijn maken, meubels maken, kaarsen maken, mandala’s creëren, opruimen, schoonmaken, eten bereiden, borduren, kortom de simpele dingen van het leven. Het betekent dat hij/zij het grootste deel van de dag in het huidige moment leeft. Hij/zij is niet bezig met het verleden, niet bezig met de toekomst, alles dat telt is het werk dat nu verricht wordt en het geloof of de leer.

In essentie is dit mindfulness. Een aandachttraining om in het huidige moment te zijn. Als je mindfulness beoefend dan vestig je de aandacht op alles wat er zich in het huidige moment voordoet; lichamelijk, mentaal, emotioneel of wat er speelt in je directe omgeving. Een onderdeel van mindfulness is aarden, ook wel gronden genoemd. Je maakt dan eigenlijk verbinding met de aarde en komt tot jezelf in het huidige moment. Het doel is dat je uit je hoofd bent en niet meer denkt aan je to-do lijst of wat die collega gisteren voor nare opmerking tegen je gemaakt heeft. Dat laat je even helemaal los, zodat je tot je kern kunt komen.

In de drukte van ons dagelijks leven is het heel erg moeilijk om continue in het huidige moment te zijn. Toch is gezond om dit wel met enige regelmaat te proberen en te oefenen. Het zorgt voor rust en balans in ons zenuwsysteem. Eén of twee keer per dag een activiteit te verrichten waar geen denkwerk voor nodig is, kan al voldoende zijn om de balans te herstellen. Bewust en aanwezig zijn bij de activiteit die je verricht, kan een gevoel van tevredenheid teweeg brengen.  

Steeds meer mensen zien het voordeel van mindfulness. Dit is duidelijk zichtbaar aan de uiteenlopende hobbies, zonder te veel denkwerk, die mensen erop na houden. In mijn functie als HR-adviseur zie ik het ook terug. Er is een ontwikkeling gaande waar steeds meer hoogopgeleiden, met goedbetaalde maar stressvolle banen, op zoek gaan naar uitvoerend werk waar ze niet te veel bij na hoeven te denken. Zij willen liever werken met hun handen in de aarde, dan een hoofd dat overuren draait.

De activiteiten waarbij ik persoonlijk de vruchten van mindfulness pluk zijn; mediteren, yoga, tuinieren, dansen, schilderen en creatief bezig zijn, wandelen en rolschaatsen. Vooral na een drukke werkdag helpt het mij om één van de bovengenoemde activiteiten te verrichten. Het geeft mij een reset en brengt mij weer terug in balans. Het is een vorm van zelfheling. Ik zet mezelf weer even met beide benen op de grond en uit mijn hoofd.

Sinds ik mezelf ben gaan bezighouden met mindfulness training heb ik een andere visie gekregen op de uitdrukking “Monnikenwerk.” Ik heb er nu positieve associaties bij, omdat ik herken dat het wel degelijk iets oplevert. Geduld en stilte zorgen voor een gezonde tegenhanger ten aanzien van de drukte van alledag. Het creëert balans. Dus Monnikenwerk is helemaal zo gek nog niet!

Houd jij je bezig met Monnikenwerk? Laat het me weten in de comments.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *